Maud Olofsson kan inte bättre

För en gångs skull måste jag hålla med Maud Olofsson. I en kort mening sammanfattar hon sin och regeringens insatser kring Saab med orden: – Vi har gjort vad vi har kunnat.

För den bistra sanningen är att den här regeringen varken kan eller vill göra något annat än precis det de gör: titta på när Saab går under. Och det är knappast något annat att vänta av politiker som anser att marknaden har, och ska ha, det yttersta svaret på alla frågor. Allt spekulanterna kan tjäna pengar på är gott och allt de inte kan bli rikare av är dåligt och ska dö.

Däremot är det självklart inte allt en regering skulle kunna göra i frågan. När bankerna för tre år sedan hotade att gå i konkurs fanns inga gränser för vad världens stater kunde bidra med.

Men att bara kasta nya pengar i gapet på Saabs ägare räddar inga jobb och skapar heller ingen samhällsnytta. Det är lika bortkastat som att låta företagets mångsidiga produktionsapparat kastats på skroten och rosta sönder. De nuvarande ägarna har förverkat sin rätt att sköta denna maskin och att desperat leta efter nya ägare är heller ingen väg framåt. Lösningen är att samhället tar över, inte för att subventionera osäljbara bilar som bidrar till att ytterligare driva på mot en klimatkatastrof, utan för att ställa om produktionen och garantera en avsättning för till exempel utrustning för förnybar energi.

Exakt vilka samhällsnyttiga och klimatanpassade produkter Saab skulle kunna utveckla och tillverka är en fråga som de anställda i samarbete med övriga samhället snabbt skulle kunna kartlägga. Om de bara släpper det krampaktiga taget om en produkt som är dömd.

2 svar till “Maud Olofsson kan inte bättre

  1. Ping: En annan värld - mina år på Saab | Svensson

  2. Ping: Rädda Saab – ställ om produktionen! | Internationalens ledarblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s