Ingen ”Plan B” för Saab

Regeringen har ingen plan B för Saab, säger finansminister Anders Borg. Det förvånar knappast någon. Regeringen har över huvud taget inga planer för Saab eller något annat företag. Som goda marknadsliberaler anser de i princip att alla frågor som rör hur samhällets produktiva tillgångar skall användas skall skötas av ”marknaden”. Det vill säga av den ensidiga och kortsiktiga vinstdrift som är de stora kapitalgruppernas överordnade och enda drivkraft. Oavsett konsekvenser för människor, jobb eller miljö.

För en regering som hade några andra ambitioner än att kratta manegen för kapitalägarna skulle dagens situation på Saab vara ett utmärkt tillfällen att ta kontrollen över en del av den fantastiska maskin som bilindustrin är och ställa om den till produktion av sådant som samhället så förtvivlat väl behöver: utrustning för klimatneutrala transporter och förnybar energi.

Istället låter de företaget hasa vidare mot konkursens rand med oerhörda konsekvenser för människor och samhällsekonomi som följd.

Och medan de anställda på Saab körs över ännu en gång är allt IF Metalls ordförande Stefan Löfven gör att beklaga att bankdirektörerna är otydliga eftersom det leder till ”onödiga spekulationer”.

Om nu regeringen inte tänker göra något är det faktiskt upp till fackföreningarna att självständigt ta strid för jobben. Krav på att ställa om till samhällsnyttig produktion är då en betydligt mer realistisk linje än att ännu en gång hoppas på mer eller mindre skumma kapitalägare.

Ett svar till “Ingen ”Plan B” för Saab

  1. Ping: En annan värld - mina år på Saab | Svensson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s